Klassieke en Tan acupunctuur

Wat is acupunctuur

Acupunctuur is een eeuwenoude techniek gebruikt voor de behandeling van allerlei klachten. 

 In de steentijd (2000-500 jaar voor Christus) zou er gebruik gemaakt kunnen zijn van bot- en steensplinters. De oermens heeft acupunctuur waarschijnlijk per ongeluk ontdekt door zich te prikken aan scherpe voorwerpen en een afname van klachten vast te stellen. 

Wie precies de uitvinder is of wie het als eerste schriftelijk heeft vastgelegd is niet bekend. De Chinezen hebben in de loop van vele eeuwen wel alle effecten van (per ongeluk) geprikte punten genoteerd en uitgewerkt tot een heel systeem om de volledige mens te behandelen. Het meest geraadpleegde en geciteerde werk dat hierbij ontstaan is, is "Huang Di Nei Jing" (the Yellow Emperor’s Classics of Internal Medicine).  Dit werk bestaat uit twee boeken: "Su Wen" (vertaald: the classic of dialogues concerning internal medicine) en "Ling Shu" (vertaald: the Axis of the Divine Soul). 

In de loop der tijd zijn de scherpe bot- en steensplinters uiteindelijk vervangen voor metalen naalden, het hele systeem is gebaseerd op transportbanen (meridianen) die het lichaam doorkruisen en zorgen voor alle nodige (vloei)stoffen en energie om het chemische en fysieke proces van het lichaam aan te sturen.  

De naalden die gebruikt worden voor de acupunctuur zoals deze tegenwoordig word toegepast zijn per stuk steriel verpakt en voor eenmalig gebruik bedoeld. Hoe werkt acupunctuur

Door een naald te prikken in een acupunctuurpunt word op die specifieke meridiaan een reactie veroorzaakt. Dit acupunctuurpunt en de te veroorzaken reactie worden zorgvuldig gekozen om het lichaam te stimuleren om weer de juiste fysiologische en chemische reacties te geven die het nodig heeft. 

Een voorbeeld: je hebt last van aangeboren of constitutioneel eczeem. Dit jeukt, waardoor je slecht kunt slapen. Je krabt het misschien kapot waardoor het gaat ontsteken. Heel lastig, van de huisarts of dermatoloog krijg je zalf en tabletten om je klachten te verlichten.

Acupunctuur kan door naalden te plaatsen het lichaam vertellen waar meer of minder bloed, energie, reparerende cellen nodig zijn.  De locatie van die naald is in de loop der eeuwen door ervaring bepaald.  Bij deze klacht kan gekozen worden voor punten die de jeuk verminderen. De naald heeft een reactie op de chemische processen in het lichaam en kan hiermee de jeuk aanzienlijk verminderen. 1)

Doordat je jeuk verminderd is kun je beter slapen en zal je minder kapot krabben.  Je zou kunnen overleggen met je arts om minder medicijnen te gaan gebruiken. Je eczeem is niet weg, maar je kunt er waarschijnlijk een stuk fijner mee leven.


LET OP: stop niet zelf zomaar met medicijnen, doe dit alleen in goed overleg met je behandelend arts.
contact@podirosa.nl

Sportveldstraat 35, 4112 KJ  Beusichem

M.H. Trompstraat 1, 3572 XS  Utrecht


 06 - 24 47 09 91

1) Pfab F, Kirchner M-T, Huss-Marp J, Schuster T, Schalock PC, Fuqin J, Athanasiadis GI, Behrendt H, Ring J, Darsow U, Napadow V. Acupuncture compared with oral antihistamine for type I hypersensitivity itch and skin response in adults with atopic dermatitis – a patient- and examiner-blinded, randomized, placebo-controlled, crossover trial.Allergy 2012; 67: 566–573.

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info